آموزش تعمیرات آیفون تصویری

آموزش تخصصی تعمیر برد پنل تابا

یکی از بیشترین موارد خرابی که تمام تعمیرکاران و متخصصان آیفون تصویری با آن مواجه شده اند خرابی پنل در اثر خرابی برد پنل ورودی ان است،در این مقاله ما به تعمیرات تخصصی برد پنل تابا می‌پردازیم و ابعاد مختلف آنرا بررسی کرده و در نهایت به تعمیرات متداول در پنل آیفون تابا مدل ثمین و سپهر و سهند که همگی یکی هستند می پردازیم.با ما همراه باشید.

تاریخچه برد پنل تابا

شرکت تابا بدون شک یکی از قدرتمند ترین تولید کنندگان آیفون تصویری در ایران است این شرکت خط تولید کاملی و جامع و همینطور بخش R&D( تحقیق و توسعه) خوبی را مدیریت می کند که به ان اجازه بروز رسانی بهترین محصولات و تغییرات را می دهد.

از ابتدایی ترین برد های پنل در محصولات تصویری تابا تا به اکنون خیلی در بحث های اصلی نظیر انتقال صدا و دربازکن تغییری وجود نداشته اما از انجاییکه دانش نسبت به این قضیه در درک عمیق تعمیرات راه گشا پس ما در اینجا به ان می پردازیم.

اولین برهای پنل تابا: در ابتدای دهه 80 و با وجود تقاضای فراوان در بحث آیفون تصویری شرکتهای بزرگی که قبلا آیفون صوتی را تولید میکردند به فکر تولید آیفون تصویری افتادند، به یاد دارم که در ابتدا سیستم آیفون تصویری مرسوم که برای آپارتمان ها پیشنهاد می شد اضافه کردن یه دوربین داخل پنل آیفون های صوتی و انتقال تصویر از طریق انتن مرکزی به تلویزیون واحدها بود و انها می توانستند در یکی از شبکه های خود زمانی که زنگ میخورد تصویر دم درب را ببینند البته با کیفیتی نه چندان جالب، براین اساس خیلی از سیستم های اولیه ایفن تصویری هم بر همین اساس استوار بود یعنی سه سیم برای انتقال صوت وحود داشت و یکی برای انتقال ولتاژ مثبت و یکی هم برای انتقال تصویر، تابا هم یکی از اولین مدلهایی که تولید کرد مدل 8402 و یا 8503 بودند که بر همین اساس تقریبا کار می کردند.

در ادامه تابا با الگوگیری از برند کره ای کماکس برد پنل خود را طراحی کرد، بردهایی که تا سال 92 در بازار وجود داشت این بردها دارای طراحی مشابه کماکس بودند فقط کمی ترانزیستورهای استفاده شده در ان تفاوت کارکردی و نه اسمی داشت.این بردها در دو مدل دیپ و SMD تولید شد. 

تغییر به برد با ساختار جدید: در سال 92 تیم تابا به لحاظ طراحی کمی ضعف صدا را در مدار SMD محصولات خود دید و تصمیم گرفت این ایراد را با طراحی خلاقانه ای پاسخ دهد و به جای سیستم ترانزیستوری مرسوم خود برای ایجاد صوت در پنل از یک تراشه استفاده کرد  این تراشه MC34118-DW نام داشت.

یک صدای رسا و بدون نویز چیزی بود که انها می خواستند و البته بدست آمد اما این همه ماجرا نبود، ای سی 34118 علیرغم قدرت خروجی خوب و صدای رسا یک ضعف بزرگ داشت و ان این بود که صدای یک طرف با اولویت نسبت به طرف دیگر برقرار  میشد یعنی امکان برقراری صدای هر دو طرف در لحظه نبود و  این جالب نبود. بگذارید یک مثال بزنم فرض کنید پستچی دم درب امده و زنگ میزند انگاه شما گوشی را برمی دارید اگر او حرف بزند شما نمی توانید حرف بزنید و باید صبر کنید حرفهایش تمام شود و بعد حرف بزنید و نکته جالب اینجا ست که اگر یک طرف صدای بلندتری می داشت دیگر اصلا صدای طرف مقابل نمی امد مثل اینکه در خانه مهمان بود و یا اینکه دم درب خیابان پر رفت آمدی وجود داشت. 

البته این ایرادات اگر درخواست اولویت بین میکروفن و پنل کم می شد زیاد به چشم نمی امد و فقط در موارد کمی ممکن بود دردسر ساز شود به همین جهت تابا به تدریج تا انتهای سال 93 آنها را به نهایت بهره وری رساند و توانست این را به حد قابل قبولی بهبود دهد.

تغییر به ساختار AC: با ادامه کار و به جهت بهینه کردن محصولات تابا یکسو سازی را به جای انجام دادن در تغذیه به برد پنل انتقال داد یعنی به جای اینکه تغذیه چهار خروجی تولید کند نظیر تغذیه 735  ان را به تغذیه دو خروجی نظیر تغذیه 8401 تغییر داد و برد پنل هایی با ریکتی فایر ساخت و این ماجرا تا حدود سال 95 ادامه داشت.

تولید بردهای پنل امروزی تابا: با اضافه شدن هزینه های تعمیر برای شرکت به علت خرابی بسیار زیاد این سری از بردها و از طرف وجود ایراداتی که کم کم داشت همه را از تابا نا امید می کرد شرکت در یک بروز رسانی فوق العاده در بردهای پنل خود انجام داد، این بروز رسانی در واقع یک برگشت به عقب با تغییراتی بود که باعث می شد هم صدای بهبود یافته تری وجود داشته باشد، هم SMD باشد و هم با تغذیه های جدید کار کند.

بعدها در سال 1400 شرکت برای جبران نبود تنظیم صدا برای محصولات برد پنل خود یک جامپر 3 حالته قرار داد که امکان تنظیم کم،متوسط و زیاد را به صدای به بیرون به این برد می داد اما به طور کلی تغییرات خیلی پیچیده ای در برد پنل بوجود نیامده است.

برد پنل تابا دقیقا چکار می کند؟؟

برد پنل تابا مثل همه بردهای دیگر پنل انالوگ وظایف متفاوتی را انجام می دهد که تقریبا در همه ی انها یکسان است:

1.صدای بلندگو برای پنل می سازد

2.صدای میکروفن را برای مانیتور می سازد

3.صدای بلندگو را تقویت می کند

4.فرمان قفل بازکن را اجرا می کند

5.تصویر دوربین را انتقال می دهد

6.یکسو سازی می کند

در ادامه به باز کردن هر کدام از بلوکها  خواهیم پرداخت اما قبل از ان نیاز است کمی راجع به عملکرد مدارات الکترونیک در پنل ایفون تصویری و یا سایر مدارات توضیح بدهیم.

هر مدار از بخشهای و یا بهتر بگوییم بلوکهای به هم متصل تشکیل شده است که وظایفی را که برایشان تعریف شده است را انجام میدهند مثلا بلوک تقویت صدا که شامل مدار ای سی LM386 تا بلندگو می باشد. و یا بلوک دربازکن که از سیم 4 تا رله ادامه پیدا می کند، برای درک اینکه این یکپارچگی چگونه اتفاق می افتد باید تک تک بخشها را بشناسیم و با آنها آشنا شویم تا بتوانیم یک تعمیرکار تخصصی برد پنل تابا شویم. 

ذکر این نکته هم مهم است که خیلی از این توضیحات برای برد پنل کماکس و سیماران و الکتروپیک و سایر برنده ها هم قابل استفاده خواهد بود.با ما همراه باشید.

بلوک های مختلف برد پنل تابا

برد پنل تابا شامل 6 بلوک است که ما انرا به ترتیب بررسی می کنیم، این بلوکها که در بالا آمده است تمامی وظایف گفته شده را انجام می دهند.

1 و 2 .ساخت صدای مانیتور به پنل و پنل به مانیتور:

این بلوک توسط یک مدار سه ترانزیستوری ساخته می شود که وظیفه دریافت صدای مانیتور به پنل و ساخت صدای پنل به مانیتور را انجام میدهد، این مدار همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید

3.تقویت صدای بلندگو در برد پنل :

تقویت صدا هم در این برد و هم در برد صدای مانیتورهای تابا با آیسی LM386 انجام می شود و از انجایی که ما در مقاله تعمیر برد صوت مانیتور 1286 بطور کامل به ان پرداختیم،لذا شما را به این مقاله ارجاع می دهیم و از ذکر دوباره اجتناب می کنیم.

4.یکسو سازی در برد پنل :

همانطور که در بالا به ان اشاره شد یکی از مهمترین تغییراتی که تابا در تکوین برد پنل خود انجام داد قرار دادن یکسو ساز یا مدار ریکتی فایر در برد پنل بجای داخل ترانس بود، شاید بگویید اصلا چه نیازی بود و چرا اصلا مدار تغذیه DC باید وارد برد پنل شود قفل که با برق متناوب کار می کند؟؟؟

در جواب به سوال بالا لازم اصلا بدانیم اصلا ولتاژ مستقیم در پنل  برای چه استفاده می شود تا بدانیم که چرا باید تولید شود؛ همانطور که میدانید دوربین در پنل آیفون تصویری تابا با ولتاژ 12 ولت کار می کندو و در حالت معمول و در خیلی از آیفون های تصویری مثل الکتروپیک ولتاژ خود را به طور مستقیم از مانیتور در یافت کیکند اما این ممکن است در مسافت های بالا باعث افت ولتاژ و پایین آمدن ولتاژ و افت کیفیت تصویر دوربین شود، البته موارد ممکن است نادر باشد اما سیاست طراحی شرکتها در مورد تولیدات خود متفاوت است و هر کدام دلایل خاص خود را دارند،شرکت تابا برای چنین حالتی از ترانس خود یک ولتاژ کمکی برای بهبود افت احتمالی با منفی مشترک با ولتاژ مانیتور تدارک دیده است اما این ولتاژ در حالت عادی در مدار نیست و بوسیله یک رله بعد از روشن شدن مانیتور وارد مدار می گردد و با مرجع قرار دادن ولتاژ منفی مانیتور موجب از بین رفتن افت ولتاژ میگردد.

البته این یک مشکل بزرگ ممکن است ایجاد کند و ان اینکه چنانچه تغذیه در اثر خرابی خازن واسط بین بخش سرد و گرم مدار دچار نشتی شود موجب سوختگی های عجیب می شود که برق زدگی در سیم برق آیفون تصویری فقط بخشی از ان است.

یکسو ساز در واقع یک دیود پل و یک خازن است که بنا به مقدار جریان و ولتاژ مورد نیاز طراحی می شود. در برد پنل تابا این مقدار 1000 میکرو 25 ولت و دیود پل KBP210 یا چهار دیود 1N4007 می باشد. 

5.انتقال تصویر دوربین :

در این مرحله نوبت به انتقال ولتاژ به دوربین و تحویل گرفتن تصویر و انتقال ان روی سیم 1 تابا است.

همانطور که در بخش قبل توضیح دادیم ولتاژ دوربین مستقیما از مانیتور تامین نمی شود بلکه از منبع تغذیه و ولتاژی که بوسیله یکسو ساز تبدیل شده و بوسیله رله منتقل شده به دوربین می رسد.خوب حالا دوربین ولتاژ را دریافت می کند و CCD دوربین نور محیط را تبدیل به تصویر می کند و در قالب یک سیگنال با دامنه پیک تو پیک حدود 1.2 ولتی روی سیم 1 قرار می دهد.

6.اجرای فرمان دربازکن پنل :

این بخش شاید یک بخش جذاب است زیرا یک بلوک کارآمد و پر خرابی است.

گفتیم وقتی ولتاژ 12 ولت روی سیم 4 ایجاد می شود دیود زنر 10 ولتی که روی این خط بایاس شده حدود 2 ولت را از خود رد میکند و بعد از گذر از یک مدار تقسیم ولتاژ یک ترانزیستور را تحریک می کند و سپس ان ترانزیستور رله دربازکن را بکار می اندازد این عمل بسیار جالب ممکن است ایرادات جالبی را ایجاد کند که در مقاله " چرا در باز نمی شود " بطور کامل به ان پرداختیم و ذکر دوباره ان جایز نیست.

آموزش تعمیرات تخصصی و ایرادات متداول برد پنل تابا

1.صدای بلندگو پنل نداریم:

صدای بلندگو شامل خود بلندگو، مدار تقویت و مدار تولید است ابتدا باید ببینید کدام خراب است و یا شاید هم چند تا با هم خراب باشند.

برای اینکار کافی است یک پنس را یک لحظه روی پایه 3 ای سی LM386 قرار دهید چنانچه صدای خش خش امد یعنی مدار 386 و بلندگو سالم است و باید به سراغ مدار ترانزیستوری Q2,Q3,Q4 برویم،اما اگر صدا پخش نشد که معمولا در برد پنل این شایع است ایراد میتواند از بلندگو ، ایسی 386، خازن C13و C16,C12 , DH باشد.البته اول باید مطمین شوید که ولتاژ روی پایه 6 موجود باشد و اگر نبود باز هم خود 386 و یا مقاومت های فیوزی 47 اهم R23 و R8 می تواند.

2. صدای رفت و برگشت قطع میباشد

این بخش معمولا با هم اتفاق میافتد و یا فقط صدای میکروفن پنل تابا قطع می شود د راین صورت باید این موارد چک شود؛مقاومت R5(391) , R15(22) اهمی و حتما حتی اگر با مولتی متر دیجیتال هم خرابی ترانزیستور ها روبت نشد انها را عوض کنید احتمال خرابی انها زیاد است( ترانزیستور با مولتی متر فقط در مد DC تست می شود).

مقاومت هایR 13,14,16,18 در بسیاری موارد اسیب می بینند و نیاز به تعویض خواهند داشت.

3.دوربین کار نمی کند:

همانطور که در بالا توضیح دادیم ولتاژ دوربین تابا از تغذیه ترانس می آید پس چنانچه مطمین شدید که ولتاژ به دوربین نمی رسد،ابتدا توجه کنید که ولتاژ ACبه مدار وادر می شود و بع باید ببینید که ایا ولتاژ درستی به رگلاتور 7812 می رسد و در اخر باید به سراغ رله بروید.

چنانچه روی خروجی رگلاتور ( پایه سمت راستی) 12 ولت ثابت داشتیم ولی به دوربین منتقل نشد باید به ترتیب موارد پایین را انجام دهید.

1.رله 5 پایه را تست کنید.

2.ببینید ولتاژ اصلا به دوربین می رسد.

3.ببینید زیر رله مدار اسیب ندیده است.

4.خرابی خود سوکت دوربین هم ممکن است اتفاق بیافتد.

4. در باز نمی کند:

در باز نکردن بیشترین خرابی را در برد پنل ها دارد زیرا رله یک عمل الکترومکانیکی را انجام می دهد بنابراین بسیار ممکن است اسیب ببیند؛در صورت خرابی دربازکن در برد پنل تاباب نیاز است موارد زیر بترتیب چک شوند؛

1.ببینید ایا اصلا صدای رله به گوش می اید؛ اگر رله کار می کند اما در بازکن عمل نمی کند احتمال خرابی ان بسیار زیاد است البته احتمال اسیب دیدن مدار در مناطق رطوبتی نظیر شهر باران نیز زیاد است.

2.اگر صدای رله به گوش نمی رسد احتمال زیاد مدار رله اسیب دیده است در این صورت معمولا ترانزیستور C945 اولین و شاید آخرین کاندید این ماجراست.

بخش پایانی

در پایان باید گفت این مقاله ماحصل تجربه و دانش بیش از 15 ساله شهر آیفون در مورد برد های پنل تابا می باشد، در این بحث سعی شد تا به زبان گویا و ذکر موارد مهم راهنمایی کامل و نسبتا تخصصی برای حل مشکلات معمول و شایع برد پنل تابا ذکر شود امید است تا باعث برطرف مشکل عزیز هم وطنی شود و یا چراغ روشنی در ذهن تعمیر کاری روشن کند.طبق رسم شهر آیفون هر گونه نشر و استفاده مثبت از این مطلب با و بدون ذکر منبع مجاز است و شما می توانید از ان استفاده نمایید.

در پایان سوالات و یا نکته نظرات خود را در بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.

1.اولین برهای پنل تابا

2.تغییر به برد با ساختار جدید

3.تغییر به ساختار AC

4.برد پنل های امروزی تابا

برد پنل تابا مثل همه بردهای دیگر پنل انالوگ وظایف متفاوتی را انجام می دهد که تقریبا در همه ی انها یکسان است:

1.صدای بلندگو برای پنل می سازد

2.صدای میکروفن را برای مانیتور می سازد

3.صدای بلندگو را تقویت می کند

4.فرمان قفل بازکن را اجرا می کند

5.تصویر دوربین را انتقال می دهد

6.یکسو سازی می کند

در ادامه به باز کردن هر ک

در برد پنل تابا  وقتی ولتاژ 12 ولت روی سیم 4 ایجاد می شود دیود زنر 10 ولتی که روی این خط بایاس شده حدود 2 ولت را از خود رد می کند و بعد از گذر از یک مدار تقسیم ولتاژ یک ترانزیستور را تحریک می کند و سپس ان ترانزیستور رله دربازکن را بکار می اندازد این عمل بسیار جالب ممکن است ایرادات جالبی را ایجاد کند

در باز نکردن بیشترین خرابی را در برد پنل ها دارد زیرا رله یک عمل الکترومکانیکی را انجام می دهد بنابراین بسیار ممکن است اسیب ببیند؛در صورت خرابی دربازکن در برد پنل تابا نیاز است موارد زیر به ترتیب چک شوند؛

1.ببینید ایا اصلا صدای رله به گوش می اید؛ اگر رله کار می کند اما در بازکن عمل نمی کند احتمال خرابی ان بسیار زیاد است البته احتمال اسیب دیدن مدار در مناطق رطوبتی نظیر شهر باران نیز زیاد است.

2.اگر صدای رله به گوش نمی رسد احتمال زیاد مدار رله اسیب دیده است در این صورت معمولا ترانزیستور C945 اولین و شاید آخرین کاندید این ماجراست.

شما هم سوالات خود را با ما در میان بگذارید........

12 نظر در “آموزش تخصصی تعمیر برد پنل تابا

  1. داود گفت:

    ممنون از شما بابتبه اشتراک گذاری علمتون

    1. hojjat گفت:

      ممنون از نگاه پر مهر شما داود عزیز

  2. سید حجت گفت:

    آموزش خوب و جالبی هست ، مفید و کامل
    باتشکر معروفی

  3. فاضل گفت:

    سلام تشکر از شما که دانسته های خود را بدون چشمداشتی با هموطنان خود به اشتراک می گذارید موفق باشید.

    1. hojjatadmin گفت:

      خواهش میکنم باعث افتخار است که از آموزش های ما استفاده می کنید

  4. Ali.D گفت:

    سلام خداقوت. جای بسی تشکر و قدردانی داره. بابت ارائه مطالب ارزنده و مفید، اندوخته هاودانش خویش را که حاصل سالها سعی وتلاش و همت والا بوده…را دراختیار عموم می‌گذارید،،. در پناه ایزد منان برقرار و پاینده باشید

    1. hojjatadmin گفت:

      سلام نظر لطف شماست، ممنون

    2. Reza گفت:

      با عرض سلام وخسته نباشید
      ممنون از مطالب خوب و کار گشای شما دوست عزیز

      1. خانم مقصودی گفت:

        سلام وقت بخیر
        رشد و پیشرفت در تعمیرات انواع برد پنل تابا با این آموزش به سادگی امکان پذیره و باعث افتخاره که شما از این مطلب برای بهبود کارتون استفاده کردید دوست عزیز

        1. امیر گفت:

          سلام
          به نوبه ی خودم از شما عزیزان کمال تشکر را دارم
          هم مطالب خوبی گذاشتین و هم توی چت کار مردم را راه می اندازید
          انشالله خدا بهتون سلامتی بده

          1. hojjatadmin گفت:

            سلام امیر عزیز
            از بازخورد ارزنده شما ممنونیم
            قطعا این بما برای ادامه کار روحیه می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید